fbpx

Stopp i duschen – Så löser du stoppet

Stopp i duschen – Så löser du stoppet

Att få stopp i avloppet är något som händer i många hem. Avloppet är något som behöver rengöras med jämna mellanrum annars är man i risk för att få stopp. Har du fått stopp i avloppet vid duschen? Ingen panik, vi går igenom hur du ska gå tillväga i denna artikel.

Vad orsakar stopp?

Stopp uppstår generellt sätt när det är föremål eller olika ämnen som gör att vatten inte kan flytta ned i avloppssystemet. Vanligtvis får du stopp i avloppet om det hamnar saker som exempelvis tamponger, tops, plåster, flytspackel eller annat material som ej löses med vatten. Stopp i avloppet vid duschen händer med störst sannolikhet av hår, smuts och fetter som blockerar vatten och tvål från att rinna ned i avloppet. Fetter från våra kroppar som vi duschar bort från kroppen kan lätt samlas och bilda klumpar som orsakar stoppet som du upplever.

Golvbrunn

Vid duschen har du med störst sannolikhet en golvbrunn som leder vattnet till avloppsrören. Golvbrunnen är den som är oftast synlig med blotta ögat eftersom den är inte täckt om du inte har en badkar, duschkabin eller värmepanna ovanpå. Golvbrunnen är antingen en sådan med separat sil om du har en nyare variant eller så har du en utan sil som är mer gammaldags. Det är viktigt att städa golvbrunnen med jämna mellanrum för att inte få stopp. Vi rekommenderar att ni säger till att städa golvbrunnen vid duschen varje eller varannan månad beroende hur mycket duschen används.

Rengöra golvbrunn

Rengöra golvbrunn med separat sil:

 1. För att städa golvbrunnen lyfter du på golvbrunnslocket/silen, använd något smal verktyg helst i plast så du inte skadar locket/silen
 2. Ta på dig gummihandskar och ta bort allt hår och annat smuts som du ser.
 3. Lyft sedan upp vattenlåset som liknar en liten hink och avlägsna även här tvålrester och hår från in- och utsida.
 4. Städa även insidan av golvbrunnen . Använd diskmedel för att lösa fettet som samlats.
 5. Sätt sedan tillbaka “hinken”/vattenlåset och se till att gummipackningen sluter tätt, annars kan lukt tränga upp från avloppsröret. Går det trögt stryk lite diskmedel på gummit så kan det gå lättare.
 6. Fyll sedan vatten i vattenlåset igen, klart!


Golvbrunn utan sil:

 1. För att städa golvbrunnen lyfter du på golvbrunnslocket/silen, använd något smal verktyg helst i plast så du inte skadar locket/silen. Alternativt skruva upp
 2. Ta på dig gummihandskar och ta bort allt hår och annat smuts som du ser.
 3. Städa insidan av golvbrunnen och försök komma in i svanhalsen och rengör . Använd diskmedel för att lösa fettet som samlats.
 4. Försök sedan öppna renshålet (plugg) som kan se olika ut beroende på ålder på brunn, gjutjärnsbrunnar kan den vara i form av en bult och kan vara svår att få upp. Man kan försök med lite rostlösande medel. I detta hål rensar du sedan med tex en rensvire om du har. Viktigt att se till att denna plugg blir tät så inte avloppslukt inte tränger ut.
 5. När pluggen är tillbaka är det klart
 6. Ta på ett par gummihandskar och ta fram en hink att ställa under vattenlåset


Sammanfattning

Nu har du förhoppningsvis bättre koll på vad som gör att man får stopp i avloppet vid duschens golvbrunn och förhoppningsvis hjälpte denna artikel dig med hur du ska gå tillväga. Det är viktigt att i förebyggande syfte städa golvbrunnen med jämna mellanrum för att inte råka ut stopp igen. Skulle du få ytterligare problem eller vill få en inspektion av ditt avloppssystem kan du boka en kostnadsfri rörinspektion utan någon binding alls hos oss.

Just nu! Boka en gratis rörinspektion