Warning: Constant DISALLOW_FILE_EDIT already defined in /var/www/vhosts/vvstrygg.se/httpdocs/wp-content/themes/vvstrygg/inc/theme-support.php on line 22
Stopp i avloppet bikarbonat - VVStrygg

Stopp i avloppet bikarbonat

Stopp i avloppet bikarbonat

Hört talas om husmorstipset bikarbonat och ättika vid stopp i avloppet? Bikarbonat och ättika är vanliga ingredienser som de flesta har hemma i köket och kan enkelt hjälpa dig lösa stoppet i avloppet utan massor med tunga kemikalier som kan orsaka skada både på avloppsrören och dig själv. I denna blogg kommer vi gå igenom steg för steg hur du ska gå tillväga för att lösa stoppet i avloppet med bikarbonat och ättika. Vi går även igenom hur du ska tänka kring gjutjärnsrör och om du har återkommande problem med stopp i avloppet.

Stopp i avloppet

Många som får stopp i avloppet drabbas av panik och springer direkt till närmaste Ica för att köpa en propplösare som innehåller massor med tunga kemikalier. Dessa kemikalier kan orsaka mer skada än nytta på både din avloppsrör men även på dig själv om du inte är försiktig. Det finns nämligen frätande ämnen i dessa propplösare som kan orsaka stor skada om de hamnar på din hud eller i ögon. Så illa att man i de flesta fall måste uppsöka sjukhus.

Men det finns mycket miljövänligare alternativ som man kan använda sig av och de flesta av oss har de redan hemma i vårt skafferi! Det är det hederliga gamla husmorstipset med bikarbonat och ättika, alternativt bikarbonat och vinäger. Dessa tillsamman skapar en kemisk reaktion i röret som kommer lösa upp proppen du har i röret. Se bara till att du är noggrann med att hälla rikligt med hett vatten efter du har hällt ner ingredienserna i avloppet. Trots att det är ett väldigt miljövänligt alternativ passar det inte alla rör. Se mer information för gjutjärnsrör nedan.

Gjutjärnsrör

Har du gjutjärnsrör i din villa? Om det fallet och du bor i en villa med gjutjärnsrör som är äldre än 30 år rekommenderar vi inte husmorstipset med bikarbonat och ättika. Det kan nämligen hända att proppen som finns i röret kan ha satt igen håll. Så om man häller ner bikarbonaten och ättikan tillsammans med saltet kan detta lösas upp och orsaka läckage i röret.

Vi rekommenderar därför dig som har äldre gjutjärnsrör i din villa att göra en rörinspektion om du upplever problem med rören. Tydliga tecken på att något inte står rätt till i rören är återkommande stopp, kluckande ljud i väggarna och illaluktande dofter från rören. På VVS Trygg erbjuder vi kostnadsfri rörinspektion för dig som bor i villa och har gjutjärnsrör. Hör av dig till oss så kan vi boka in din rörinspektion! Helt utan bindningstid.

Så löser du stopp i avloppet med bikarbonat

Ett välkänt husmorstips och miljövänligt alternativ för att bli bukt med stopp i avloppet är bikarbonat och ättika. Bikarbonat och salt tillsammans med ättika är ett effektivt sätt att lösa proppar. Dock är det viktigt att man först ser över vad för slags avloppsrör man har i sin villa. För trots att bikarbonat och ättika inte är tunga kemikalier kan det orsaka skada på avloppsrören om de är gjorda av gjutjärn. Det är också viktigt att ha i åtanke att det inte kommer ge information om skicket på dina avloppsrör.

Se mer nedan om återkommande problem med stopp i avloppet och hur du ska gå tillväga.

Det första du ska göra är att koka upp vatten, gärna 5-10 liter, i en kastrull. Se sedan till att avloppet där du har problem med stopp i avloppet är rensat från smuts, matrester etc. Därefter tar du 1 dl bikarbonat och blandar det med 1 dl salt. Häll sedan ner blandningen i avloppet. Ta ättikan och häll även den ner i avloppet tills det börjar bubbla och pysa. Det bildas nämligen en kemisk reaktion i avloppsröret när bikarbonaten och ättikan möts. Reaktionen tillsammans med saltet gör att stoppet löses upp och man får renare avloppsrör. Sista steget är att hälla i det kokande vattnet som spolar rent rören.

Har man inte ättika hemma kan man använda sig av bikarbonat som du häller ned i avloppet och sedan tar du vinäger och häller på för att skapa en liknande kemisk reaktion. Avsluta även då med att hälla ner rikligt med kokande vatten i avloppsröret.

Återkommande problem med stopp i avloppet

Ibland räcker det inte med bikarbonat för att lösa upp stoppet. Alternativt så är problemen återkommande och man gång på gång måste använda olika metoder för att lösa proppen. Om detta är fallet kan det tyda på att det är skador på stammen. Det är då viktigt att man agerar snabbt så man tidigt kan upptäcka felet innan det exempelvis blir ett läckage.

Här är det bäst att boka in en rörmokare som kommer och gör antingen en spolning med en kamera eller en röranalys där man går in och filmar i rören för att se hur de ser ut invändigt. Om stammarna i din villa är mycket gamla eller i dåligt skick kan de behövas bytas ut. Har man gjutjärnsrör i sin villa kan man även använda sig av en metod som kallas relining vilket är mycket kostnadseffektivt i jämförelse med stambyte. Man behöver då inte heller bryta upp golv och väggar i huset, utan ni kan bo kvar i lugn och ro under arbetet.

Sammanfattning

Om du har återkommande problem med stopp i avloppet eller gjutjärnsrör som är minst 30 år rekommenderar vi att du bokar in en rörinspektion för att kontrollera rörens skick. Speciellt när det kommer till liggande gjutjärnsrör måste man vara extra försiktig då de med tiden blir väldigt sköra. Har man avloppsrör i plast i sin villa är är spolning av avloppsrören ett jättebra miljövänligt alternativ. Spolning bör man göra vart 5 år för att försäkra sig om att det inte har byggts upp några avlagringar som kan orsaka stopp i avloppet.

Hör av dig till oss så hjälper vi dig kontrollera skicket på dina gjutjärnsrör! Vi erbjuder kostnadsfri rörinspektion där vi kommer hem till dig och filmar rören helt utan bindningstid.

Just nu! Boka en gratis rörinspektion