Warning: Constant DISALLOW_FILE_EDIT already defined in /var/www/vhosts/vvstrygg.se/httpdocs/wp-content/themes/vvstrygg/inc/theme-support.php on line 22
Stopp i avloppet längre ner - Så löser du det! - VVStrygg

Stopp i avloppet längre ner – Så löser du det!

Stopp i avloppet längre ner – Så löser du det!

Stopp i avloppet drabbar de flesta någon gång. Vatten som rinner sakta eller står helt still i diskhon kan skapa oro och det är inte lätt att veta hur man ska gå tillväga för att lösa problemet. Ibland kan det även handla om stopp i avloppet längre ner, då kan man behöva ta in professionell hjälp för lösa problemet. I denna blogg kommer vi gå igenom olika tips på metoder du kan göra om du har stopp i avloppet längre ner.

Stopp i avloppet längre ner
När man får stopp i avloppet kan man gå tillväga på olika sätt. Det beror framförallt vart stoppet sitter. Första steget kan vara att testa ett enkelt, men mycket effektivt sätt, som är diskmedel och sen spola med varmt vatten. Funkar inte det får man gå vidare till en annan effektiv metod som är en vaskrensare. Rensband kan man också testa där man ska trycka sig igenom stoppet. Men var försiktigt så du inte skadar toaletten eller rören. Vi går igenom dessa metoder mer längre ner!

Men ibland räcker inte det för stoppet i avloppet sitter längre ner. Då är det dags att lämna över till en professionell som kan hjälpa dig antingen genom en röranalys eller att spola ledningarna. Starka kemikalier är inget att rekommendera, det kan göra stor skada på rören om man inte är försiktigt. Husmorstips som bikarbonat och ättika kan också göra skada på rören, speciellt om du har gjutjärnsrör i din villa. Så bäst är att lämna över till någon som kan om inte ovanstående metoder har fungerat.

Kontrollera om det rinner ordentligt

Om det är så inte är total stopp i avloppet utan du märker att det verkar rinna sämre kan du göra ett test. Det man vill se är att det bildas en virvel när vattnet åker ner i avloppshålet/brunnen. Om det är i badkaret kan du sätta för proppen och fylla badkaret för att sedan tömma det. Du ska du se att vattnet förs ner i avloppshålet i en virvel.

Samma kan du göra i handfatet eller diskhon. Har du inte tillgång till en propp kan du sätta ett glas för öppningen och fylla på med vatten. Ta sedan bort glaset och se hur vattnet virvlar ner. Gör det inte det och vattnet rinner bort långsamt har du troligtvis något längre ner som blockerar avloppet.

Så löser du stopp i avloppet längre ner

När du har kommit fram till att det är stopp i avloppet, antingen genom att det står helt still eller att vattnet rinner sakta bort är det dags att testa olika metoder för att få bukt med problemet.

  • Spola varmt vatten med diskmedel

Första metoden är väldigt simpel. Ta diskmedel och häll ner det i avloppshålet och sedan spola varmt vatten under en längre period. Detta kan lösa upp proppen så vattnet börjar rinna som vanligt igen.

  • Vaskrensare

Om inte det funkar kan du testa med en vaskrensare. Tidigare hade många vaskrensare hemma men har du inte det kan du köpa en på Bauhaus eller Clas Ohlson. Om problemet är i köket ska du först täcka för avrinningshålet. Sedan sätter du fast vaskrensaren över avloppshålet och fyll diskhon till hälften med vatten.

Pumpa därefte med vaskrensaren. Pumpningen kommer göra att det uppstår en luftrörelse i rören vilket gör att proppen lossnar. När det är gjort är det viktigt att du avlsutar med att spola mycket vatten. Har du två diskhon ska du sätta för en plugg i den andra och täcka avrinningshålet innan du börjar pumpa i den andra diskhon.

  • Rensband

Nästa steg är att testa med ett rensband. Rensband finner du i bygghandeln och är ett band av metall som du kan föra ner i avloppet. I diskhon kan du vara lite mer hårdhänt men om det är i toaletten måste du vara lite försiktig så du inte skadar porslinet eller om du har gjutjärnsrör. Man behöver nämligen trycka sig igenom stoppet för att det ska lossna.

Men ibland är inte problemet i den synliga delen av avloppsrören. Ibland sitter stoppet längre ner i avloppsrören och då behöver man ta in professionell hjälp.

  • Professionell hjälp

Om man har kommit fram till att problemet sitter längre ner i avloppet och du har testat metoder vi har beskrivit innan rekommenderar vi att du tar in professionell hjälp. Att trycka spola ledningarna är ett bra miljövänligt alternativ som man kan göra. Har man gamla rör, till exempel av gjutjärn, kan det vara bra att boka in en rörinspektion. Det kan nämligen vara så att det finns andra problem relaterade till stoppet.

Att göra en rörinspektion kan vara en räddare i nöden då stopp eller eventuella läckage kan blir väldigt omfattande och dyra. På VVS Trygg erbjuder vi kostnadsfria rörinspektioner för dig som bor i villa med gjutjärnsrör.

Stopp i avloppet gamla rör
Om man har gamla rör är det vanligare med stopp i avloppet. Gamla rör har ofta ojämna rörskarvar vilket gör att det lättare blir stopp och något kilas fast i en av rör skarvarna. Därefter kan hår och matrester samlas och sätta total stopp i röret efter en tid. Det är därför viktigt att man gör rörinspektion av rören för att försäkra sig om att rören är i gott skick. Är rören i din villa mer än 30 år gamla rekommenderar vi att du högtrycksspolar ledningarna och gör rörinspektion mer kontinuerligt.

Sammanfattning

Har du stopp i avloppet längre ner är det alltid bäst att ta professionell hjälp. Vid återkommande problem med stopp i avloppet kan det också vara bra att boka en röranalys för att försäkra sig om avloppsrörens skick. På VVS Trygg gör vi kostnadsfria rörinspektioner för avloppsledningar i gjutjärn. Hör av dig till oss för att boka din kostnadsfria rörinspektion här nedan!

Just nu! Boka en gratis rörinspektion