fbpx

Så ökar du värdet på din villa

Så ökar du värdet på din villa

Det är alltså dags för dig att sälja ditt hus och du funderar på hur du ska gå tillväga för att få ett högt försäljningspris. Det finns mycket i form av renoveringar man kan göra för att öka värderingen på din villa. Vissa renoveringar kostar mer än samt påverkar värderingen av ditt hus på olika sätt. I denna artikel ska vi gå igenom allt du behöver veta för att ta rätt beslut och sälja ditt hus till ett så högt pris som möjligt.

Hur tänker en person som vill köpa villa?

Innan man sätter igång med några renoveringar är det viktigt att man försöker sätta sig in i köparens skor. Du bör ställa frågor som vem skulle kunna tänka sig köpa mitt hus och vad har de för krav på ett boende? Har du idag en villa med 4 sovrum och stor trädgård kommer din köpare förmodligen vara en barn familj. Då kan du till exempel snygga till trädgården och bygga till en terrass för att din köpare ska kunna visualisera sin familj på terrassen tillsammans på somrarna. Om det finns utrymme för ett extra rum i ditt nuvarande hus kan du öka värdet på huset genom att bygga till ett extra rum som kan användas som kontor idag när det är så vanligt att jobba hemifrån. Oavsett vilka renoveringar du gör så är det viktigt att försöka förstå vad din köpare skulle uppleva mycket värdefullt för att höja värdet på ditt hem.

Vilka renoveringar ska man göra?

Om ditt hus är i ett läge där du till exempel har ett läckande tak eller att du har problem med avloppssystemet bör du renovera dessa först annars riskerar du en mindre värdering på din villa. Många gånger vill köpare att det ska vara smidigt att kunna flytta in till sitt nya hem utan att behöva bekymra sig över renoveringar. Att snabbt kunna flytta in efter ett köp är något som köpare värderar vilket höjer värdet på din villa över en annan som man måste göra massa renoveringar innan man flyttar in i. Vissa renoveringar är mer nödvändiga än andra så det gäller även att planera dina renoveringar annars kan det bli rätt kostsamt. Men generellt sätt är taket, fasaden, fönster, husgrunden och avloppssystemet några av de nödvändiga renoveringar som görs med jämna mellanrum.

Inomhus renoveringar

Det finns många renoveringar man kan göra inne i huset som ökar värderingen. Vanligaste är att man renoverar kök och badrum i villor. Dessa renoveringar kan skilja sig i pris beroende på vilken firma du anlitar samt vad du väljer för material. Renovering av kök och badrum höjer många gånger värderingen men det är viktigt att inte spendera allt för mycket för att du ska göra en så stor vinst som möjligt vid försäljning.

Något som är däremot mycket billigare än kök- och badrumsrenovering är att måla om väggarna. När du väljer färger så är det viktigt att du tänker på vad för signaler dina färgval medför. Vill du till exempel ha en välkomnande hall i ljusa, mjuka toner eller mörk mustig kulör som får spela en viktig roll i att få vem som helst att trivas.

Ytterligare något som du kan tänka på i ditt nuvarande hus är golven. Golven spelar en viktig roll i att ljusa upp ditt hem. Så om ditt nuvarande golv ser sliten ut och du tror att ditt hem kan få en fräsch känsla genom en ny golvläggning kan det vara värt investeringen.

Renoveringar på utsidan av huset

Att köpa ett hus är för många livets största affär och därför det viktigt att utsidan av ert hus ger ett bra intryck hos dina potentiella köpare.

Trädgården är oftast ganska billig att renovera men kan höja värdet på din villa. Om du till exempel har buskar och mycket ogräs som växer på din gräsmatta kan du fräscha upp det med att ta bort det som finns och plantera ny gräsfrö om du säljer under sommarhalvåret.

En terrass/altan uppskattas av många svenskar. Altanen är en naturlig gräns mellan ute och inne och låter oss njuta av det härliga vädret under sommarhalvåret. Hur man bygger sin uteplats är olika beroende på vilken yta man har att bygga på och hur ditt hus är belagd. Placeringen är viktig för att altanen eller trädäcket ska bli en plats att trivas på. Många önskar sig kvällssol på altanen. Samtidigt ska det vara lätt att ta sig till och från köket.

Renoveringar av taket, fasaden och fönster är sätt att förbättra det nuvarande skicket samt öka värderingen på huset. Du bör se över livslängden på dessa för att avgöra om ditt hus är i behov av en renovering.

Avloppssystem

Avloppssystemet är något som inte syns för blotta ögat eftersom rören ligger under golv och i väggar. Trots att rören inte är synliga så är det viktigt att man har en väl fungerande avloppssystem. Om ditt hus är byggt på 60-talet eller tidigare har du förmodligen avloppsrör av betong eller gjutjärn som har ett livslängd på cirka 50 år. Detta betyder att om du inte har tidigare gjort en renovering bör du göra det innan du råkar ut för dyra vattenskador. Du har två val när det kommer till en avloppsrenovering i äldre villor, antingen ett traditionell stambyte eller relining.

Ska man välja relining eller stambyte?

Om relining är lämplig eller om det krävs ett stambyte måste bedömas från fall till fall. Inledningsvis bör alltid en rörinspektion av stammarnas skick utföras. Om det kostnadseffektiva sättet som relining går att utföra anser vi att det lämpligast att byta synliga stammarna i huset och att man utför relining på andra svåråtkomliga ställen.

Fördelar med stambyte

Är badrummen i behov av renovering kan ett riktigt stambyte vara ett alternativ. Rivning och renovering av badrum är en mycket stor del av ett traditionellt stambyte, därför kan det ett bra tillfälle att även byta stammarna helt och hållet om badrummen ändå ska rivas.

Vid ett stambyte rivs konstruktionen upp och rören friläggs, varvid eventuell fukt och mögel kan upptäckas. Fukt kan torkas ut och mögligt material ersättas.

Nackdelar med stambyte

 • Massor av damm i hela huset som kan vara svårt att få bort.
 • Tar väldigt lång tid vilket gör att man är utan avlopp i upp till 2 månader
 • Man bidrar med upp emot 5 ton avfall – inte bra för naturen
 • Hög kostnad
 • Man får skarvar på systemet vilket gör att det finns möjlighet till att glida isär
 • Bly och asbest kan komma fram

Fördelar med relining (strumpmetoden)

 • Väsentligt mycket snabbare, smidigare och billigare än ett stambyte.
 • Huset förvandlas inte till en byggarbetsplats under lång tid med damm och oväsen.
 • Risken att komma i kontakt med farliga material såsom asbest och bly undviks.
 • Relining är ett miljövänligare alternativ än stambyte eftersom väldigt lite byggavfall måste fraktas bort och tas om hand.
 • Man får ett självbärande rör utan skarvar som tål att huset och marken rör på sig utan att gå sönder.

Nackdelar med relining

 • Sprutmetoden och dess korta livslängd, lite som att försöka måla över rost vilket hjälper kortsiktigt men inte i långa loppet
 • Många jobbar fortfarande med icke p-märkta produkter vars livslängd inte är testade och godkända för användning i villor.
 • Går inte att utföra om rören är för trasiga

Sammanfattning

Det finns mycket som man kan göra för att öka värdet på sin villa innan en försäljning. Det viktiga är att du tänker i banorna som en köpare och att försöker tänka lista ut några saker som din potentiella köpare skulle uppskatta. Därefter bör du prioritera rätt och jämföra dina alternativ när det kommer till de renoveringar du vill göra. Bor du i en villa byggd på 60-talet eller senare? Boka en kostnadsfri rörinspektion så hjälper vi dig ta reda på om du behöver renovera ditt avloppssystem. Hoppas att denna artikel kom till hjälp och stort lycka till med din försäljning.

Just nu! Boka en gratis rörinspektion