Warning: Constant DISALLOW_FILE_EDIT already defined in /var/www/vhosts/vvstrygg.se/httpdocs/wp-content/themes/vvstrygg/inc/theme-support.php on line 22
Vad är relining? Allt du behöver veta om relining - VVStrygg

Vad är relining? Allt du behöver veta om relining

Vad är relining? Allt du behöver veta om relining

Är ditt hus i behov av en avloppsrenovering? Med relining kan du slippa stora renoveringskostnader och bli klar på bara någon vecka med hela avloppsrenoveringen. Dessutom är är det mer miljövänligt och kan förlänga avloppsrörens livslängd med hela 50 år. Låter det intressant? Fortsätt att läs!

I denna blogg kommer vi gå igenom vad relining är, vilka metoder av relining som finns, skillnaden mellan relining och stambyte, vad det kostar samt tips på saker att tänka på när du ska anlita en VVS firma för att utföra relining. Låt oss starta med att besvara vad begreppet relining står för.

Vad är relining?

Relining är egentligen ett samlingsnamn för flera olika metoder som innebär att man renoverar avloppsledningarna inifrån. Namnet relining kommer från engelska och betyder återfodran/återbekläda. 

I Sverige finns det idag många villor och radhus som har avloppssystem i gjutjärn där den tekniska livslängden för rören är överskriden. När ett avloppsrör i gjutjärn är över 40 år ökar risken för läckage och vattenskador drastiskt. Relining är ett effektivt sätt att förlänga livslängden på avloppsrören utan att man behöver genomgå stora renoveringar.

Precis som med stambyten kan relining har en livslängd på 50 år. Detta beror dock på vilken reliningsmetod man väljer att använda sig av. Nedan kommer vi gå igenom de olika metoderna och vad som skiljer dem åt.

Olika reliningsmetoder

Det finns två olika metoder av relining. Det ena är strumpmetoden och den andra är sprut- eller spraymetoden. Det finns även ett tredje sätt vilket kallas för hybridmetoden där man kombinerar både strumpmetoden och sprutmetoden. Man utför då ofta en strumpmetoden på stående stammar och ledningar och sedan använder sprutmetoden för mindre rör som i stick till kök eller toalett.

Nedan kommer vi gå igenom de strumpmetoden och sprutmetoden och förklara skillnaden mer i detalj.

Relining strumpmetoden
Den första metoden vi kommer gå igenom är strumpmetoden som vi på VVS Trygg använder oss av vid avloppsrörsrenoveringar. Strumpmetoden går ut på att man installerar en specialstrumpa i det gamla röret med hjälp av högtrycksluft. Resultat blir sedan ett nytt självbärande rör med samma hållbarhet som ett nytt plaströr. Man slipper alltså riva upp väggar och golv för att byta ut avloppsrören. Strumpmetoden har en livslängd på minst 50 år. 

På VVStrygg använder vi oss endast av P-märkta rörinfodringar. P-märket intygar att produkten uppfyller Boverkets byggregler för den avsedda användningen. Tyvärr förekommer det ofta att firmor använder sig av produkter som inte är P-märkta. Därför är det extra viktigt att du som husägare frågar VVS firman innan du bokar relining vilken typ av produkt de använder då kvalité kan skilja mellan olika produkter.

Relining sprut – spraymetoden
Den andra metoden kräver inte heller några större renoveringar där man måste byta ut hela avloppssystemet. Med sprutmetoden använder man fodringsmassa som sprayas in i det gamla röret. Massan stelnar sedan i röret och lägger som ett lager och skyddar mot slitage och små sprickor i röret. Normalt sett är livslängden för sprutmetoden runt 10-15 år, men kan ibland vara kortare beroende på rörens skick när reliningen gjordes. Efter man har använt sprutmetoden kan man inte använda strumpmetoden utan man måste istället byta ut alla avloppsrör med ett stambyte.

Fördelar med att välja relining


1) Billigare
En stor fördel med relining är priset jämfört med stambyte. Så har man inte planerat att renovera kök och badrum tycker jag absolut att du ska satsa på relining.

2) Sparar tid
På bara en vecka är reliningen klar! Vilket är otroligt mycket snabbare än vad det tar att göra ett stambyte. Du kan dessutom i de flesta fallen bo kvar och slipper även allt damm och oväsen som tillkommer under ett stambyte. 

3) Miljövänligt
Relining är ett grönare alternativ vid avloppsrenovering. Att välja relining över stambyte är inte bara med kostnadseffektivt, det värnar även om miljön. 

När man använder sig av strumpmetoden slipper man massor av det byggavfall som uppstår när man gör stambyte.

 Du behöver dessutom inte byta ut rören i huset vilket gör att du sparar in både på tillverkning av material och transport. 

Sist men absolut inte minst är dessutom strumpan som vi använder oss av vid relining gjord av återvunna PET-flaskor som även är P-märkta.

4) Undvik risken för farliga ämnen
I äldre hus kan det förekomma giftiga och farliga material som asbest och bly i väggar, golv och tak. Genom relining slipper du ta risken att komma i kontakt med dessa material.

Vilken reliningsmetod är bäst?

Det är en bra fråga! Många väljer gärna sprutmetoden då den är både snabb och mindre kostsam. Problemet med sprutmetoden är dock att den inte alltid håller längre än ett par år och efter det måste man byta ut hela avloppssystemet vilket fall. Hur kommer det sig undrar du säkert?

Som nämnt i texten om sprutmetoden är det väldigt viktigt att rören man jobbar med är i gott skick. Är dom inte det kan de mycket väl börja läcka eller gå sönder helt. Eftersom sprutmetoden bara är en plastbeläggning på insidan kommer den inte hålla röret uppe om det går sönder eller om det blir läckage.

Vi rekommenderar därför alltid villaägare som har använt sig av sprutmetoden att göra röranalyser ofta för att försäkra sig rören är hela och att det inte finns något läckage. Strumpmetoden å andra sidan kostar lite mer men har mycket längre livslängd. Så slår man priset över antal år som de håller kommer strumpmetoden vara det mest lönsamma alternativet.

När bör man boka in en rörinspektion?

Som villaägare är det svårt att veta hur det står till bakom väggar och under golv. Många glömmer helt enkelt av avloppet eftersom det inte är något man direkt ser med ögat. För att försäkra sig om att allting står rätt till kan det vara smart att boka en rörinspektion.

Ska alla boka in en rörinspektion? Egentligen inte, det beror helt på hur gamla dina avloppsledningar är samt om du upplever några problem. Har du till exempel en nybyggd villa där du inte upplever några problem kan du vänta ganska många år. Men äger du en äldre villa med rör som är mer än 30 år är det bästa att kontinuerligt göra röranalyser för att minska risken för vattenläckage. 

Upplever du problem med återkommande stopp i avloppet, kluckande ljud från väggarna eller illaluktande odörer från avloppet rekommenderar vi även att du kontaktar en VVS firma för att boka en rörinspektion eller boka din rörinspektion hos oss helt utan kostnad.

Så går en rörinspektion till

Så hur går en röranalys/rörinspektion till? Inspektionen är väldigt lätt. Det som händer är att en VVS expert kommer ut till din villa eller radhus och med hjälp av en kamera filmar montören hela avloppsledningarna. Kameran förs in i röret med hjälp av en kabel som är kopplad till en skärm. På skärmen kontrollerar sedan VVS experten skicket på rören för att se om det finns några stopp eller läckage. När rörinspektionen sedan är klar får du som husägare en utförlig rapport där avloppssystemets skick beskriv samt eventuella åtgärder som behöver göras. Utför du en rörinspektion hos oss får du tillsammans med en expert från vårt team gå igenom hur avloppet ser ut i realtid.

Relining eller stambyte?

Hur vet man om man ska välja relining eller stambyte? Kort sagt beror det helt på dina rör och för att ta reda på det behöver du börja med en röranalys. Ibland kan det nämligen vara så att skicket på rören är för dåligt för att man ska kunna göra relining och då måste man göra ett stambyte.

När du har gjort röranlysen kommer din VVS expert förklara vilka alternativ som passar just dina avloppsrör. Om relining är ett alternativ är det ett smart sätt att skjuta på stambytet åtminstone 50 år och kan spara det tills du faktiskt behöver byta ut badrum eller kök. 

Här kommer 3 kortfattade anledningar till att välja relining över stambyte. Du slipper:

1. Stor kostnad 

2. Omfattande renovering 

3. Vänta, då ett stambyte kan ta flera månader och många gånger blir bostaden helt obeboelig under tiden. 

I vår blogg “Relining eller stambyte vilket ska man välja?” kan du läsa mer om valet mellan stambyte och relining.

 Vad kostar relining?

Avloppsrenoveringar är inte billiga. Speciellt inte stambyten som kan ligga på allt mellan 300 – 600 tusen kronor. Men tack vare relining finns det alternativ som är mycket billigare och har lika lång livslängd som stambyten.

En stor faktor till varför relining är så mycket billigare är att det inte krävs några större renoveringar. När man gör ett stambyte brukar man behöva göra om hela toaletten och stora hål i väggarna vilket är mycket kostsamt. Men med behöver man många gånger inte ens flytta ut.

Hur mycket kostar relining? Generellt sett brukar priset på relining med strumpmetoden ligga på 100 000 – 300 000 k vilket är hälften av vad stambyten brukar kosta. Faktorer som kan påverka priset är storlek på villan, gjutjärnsbrunnar och avloppsledningar mm. I vår blogg “Kostnad för relining, allt du behöver veta och prisexempel” kan du läsa mer om vilka faktorer som påverkar priset.

Checklista inför relining

Här kommer en lista med tips från oss på VVStrygg på saker du bör kontrollera innan du anlitar en VVS firma för relining.

 • Anlita en Relining firma som jobbar med P-märkta produkter
 • Anlita en Relining firma som är specialister på villor och radhus. I fastigheter använder man ofta andra produkter
 • Läs omdömen och referenser från tidigare kunder. Gå alltid efter en firma med goda omdömen och lång erfarenhet
 • Be om att få en genomgång av hela reliningarbetet, tidsplan och en fast kostnadsförslag
 • Säkerställ så företaget har giltig ansvarsförsäkring
 • Kontrollera hur relining påverkar självrisker och försäkringspremier hos ert försäkringsbolag
 • Be om att få dokumentation på allt arbete som utförs

Så går en relining till – steg för steg

På VVStrygg har vi lång erfarenhet av relining och fastställda rutiner som gör arbetet snabbt och kvalitetssäkert! Nedan kan du läsa kortfattat hur relining med strumpmetoden går till om du väljer att anlita oss:

 • En reliningstekniker kommer ut till din villa eller radhus med all utrustning som behövs. Du behöver inte tänka på något!
 • Det första som sedan görs på plats är att toaletten och vattenlås monteras bort så att reliningstekniker kan komma åt avloppsrören. 
 • Därefter spolas rören så alla beläggningar i rören försvinner. 
 • Man filmar sedan i rören för att kontrollera skicket och att det är möjligt att genomföra reliningen. 
 • Slutligen använder man sig av strumpmetoden och förser rören med ett nytt invändigt foder. Alla våra produkter är P-märkta och har 20 års garanti.
 • Sedan är det klart, smidigt och enkelt!

Sammanfattning

Relining är ett snabbt och kostnadseffektivt alternativ till stambyte för avloppsrör i gjutjärn. Med strumpmetoden kan du förlänga avloppsrörens livslängd med över 50 år och du slipper oroa dig för så väl vattenskador som läckage. Du kan dessutom bo kvar under hela renovationen och inga golv eller väggar behöver brytas upp för att komma åt rören.

Vill du veta mer och prata med en av våra reliningsexperter? Eller är du intresserad av att boka en kostnadsfri rörinspektion? Tveka inte på att kontakta oss! Våra kunniga experter hjälper dig gärna att besvara din frågor eller boka en inspektion. Kontakta oss genom att klicka på knappen nedan.

Boka en kostnadsfri avloppsfilmning eller kartläggning.

Just nu! Boka en gratis rörinspektion