fbpx

Stopp i avloppet i köket

Stopp i avloppet i köket

Har det börjat lukta ur din diskho eller rinner vattnet långsamt? Kanske har det redan blivit stopp? Stopp i diskhon är aldrig kul. Men kan de hända oss alla. Fett och matrester samlas lätt i rören och täpper till. Men oroa dig inte! I denna blogg går vi igenom olika tips på lösningar för att bli av med stoppet. Vi ger dig också några råd på vanor som kan hjälpa till att förebygga stopp i diskhon.

Stopp i diskhon
Vattenflöde som minskas sakta och illaluktande doft från diskhon är vanliga indikationer på att det är stopp i avloppet. Anledningen kan var många, men ofta handlar det om att matrester och fett har samlats i rören. Längre ner i rören är det kallare vilket leder till att fettet stelnar och fastnar på rörens sidor. Stopp i avlopp kan också bero på att rören är gamla. Om man har äldre rör är det därför viktigt att man emellanåt gör inspektioner för att kontrollera rörens skick. Här nedan kommer ett par tips till dig över saker du kan göra för att lösa stoppet i diskhon.

Tips för stopp i diskhon

  • Spola varmt vatten med diskmedel

Det första du kan testa är att väldigt enkelt! Allt du behöver är varmt vatten och diskmedel. Om det finns vatten i diskhon ska du börja med att ösa ut det med en skopa så att så mycket vatten som möjligt försvinner. Därefter tar du diskmedlet och häller ner det i avloppshålet. Vänta ett par minuter och sedan spola hett vatten från kranen eller kokande vatten från vattenkokaren. Detta kommer lösa upp eventuellt fett eller smuts som blockerar avloppet.

  • Vaskrensare

Vårt nästa tips en är vaskrensare. En vaskrensare brukade förr finnas i alla hem men nu har de blivit allt mer ovanliga. Har du ingen hemma kan du finna en antingen på nätet eller i närmaste Clas Ohlson affär.

Det första du ska göra är att täcka för avrinningshålet. Har du två diskhon ska du täcka för båda. Sätt även för en plug i den andra diskhon som täpper till.

Tryck sedan fast vaskrensaren över avloppshålet och fyll diskhon med med vatten så gummit täcks. Pumpa därefter upp och ner med vaskrensaren. Detta gör att det uppstår en luftrörelse i rören och det som orsakat stoppet brukar lossna.

Asluta med att spola rikligt med vatten i diskhon. Har du två diskhon ska du spola rikligt i båda. Du kan också hälla i diskmedel när du spolar vattnet i diskhon.

  • Rensband

Ett rensband finner du i bygghandeln och är ett band av metall som du kan föra ner i avloppet. Normalt sett ska man vara ganska försiktig med rensband så man inte skadar toaletten eller rören men i diskhon kan man vara lite mer hårdhänt. Man behöver nämligen trycka sig igenom stoppet för att det ska lossna. Funkar inte detta rekommenderar vi nästa alternativ som är att anlita professionell hjälp.

  • Anlita en rörmokare

Om man har problem med stopp i avloppet i ett handfat kan man skruva isär delarna under handfatet men det är inte något vi rekommenderar för diskhon. Det är nämligen så att det lätt kan bli läckage om inte delarna monteras ihop rätt eller om det är skada på vattenlåset. Därför är det alltid bäst att kontakta en rörmokare för att försäkra sig om att allting monteras korrekt och att vattenlåset håller tätt.

  • Husmorstips

På nätet finns det en rad husmorstips som man också kan använda sig av för att lösa upp stoppet i avloppet. Bland annat kan man ska en kemisk reaktion genom att blanda bikarbonat med ättika för att lösa upp proppen som orsakat stoppet. Dessa är inte starka kemikalier men de kommer fortfarande orsaka skada på rören så vi rekommenderar det inte. Om du inte har någon annan lösning rekommenderar vi att du spolar rejält med vatten efteråt så inga kemikalier stannar i rören.

Om du vill använda dig av bikarbonat och ättika ska du börja med att koka upp vatten i vattenkokaren eller i en kastrull. Blanda sedan 1 dl bikarbonat med några teskedar salt i en skål. Häll sedan ner bikarbonatet och saltet i avloppshålet. Låt det verka lite och häll sedan på ättikan. Detta kommer skapa en kemisk reaktion så det börjar bubbla och fräser lite. Därefter häller du på det kokande vattnet. Kom ihåg att fortsätta att spola i kranen efter för att försäkra dig om att alla kemikalier är borta.

Så förebygger du stopp i avloppet i köket

För att bäst förebygga stopp i diskhon är det viktigt att man är noga med matrester och fett. Se till att du slänger eventuella matrester innan du spolar av tallriken. Om du sköljer ris eller skalar grönsaker kan det vara bra att använda en slasksil som fångar upp mindre bitar som annars brukar åka ner i avloppet.

Största boven till stopp i avlopp är fett som sätter sig på insidan av rören. Därför måste man vara jättenoga med att torka av fett i stekpannan innan man börjar diska den. Ett annat tips är att regelbundet diska ur diskhon med hett vatten och diskmedel. Diskmedlet tillsammans med hett vatten löser nämligen upp smuts och fett som kan ha samlats i rören.

Slutsats

Om du fortfarande har stopp i diskhon kan det vara värt att anlita en rörmokare. Får du ofta stopp i diskhon eller upplever andra problem som kluckande ljud från ledningarna kan det vara värt med en rörinspektion som vi erbjuder kostnadsfritt utan någon bindning alls. Under rörinspektioner kontrollerar vi rörens skick och om några åtgärder behöver göras. Kontakta oss genom att klicka på knappen nedan.

Just nu! Boka en gratis rörinspektion