Warning: Constant DISALLOW_FILE_EDIT already defined in /var/www/vhosts/vvstrygg.se/httpdocs/wp-content/themes/vvstrygg/inc/theme-support.php on line 22
Vad består dina rör av? 4 sätt att veta! - VVStrygg

Vad består dina rör av? 4 sätt att veta!

Vad består dina rör av? 4 sätt att veta!

Gamla gjutjärnsrör håller i cirka 50 år innan de börjar rosta sönder och skapa problem. Är du osäker på vilket material dina rör består av? Läs vidare så guidar vi dig!

Det finns i huvudsak två material avloppsrör i villor kan vara tillverkade av: gjutjärn eller plast. Om din villa är byggd på 60-talet eller tidigare och avloppssystemet inte är renoverat har du med stor sannolikhet gjutjärnsrör.

Man brukar uppskatta gjutjärnsrörs livslängd till cirka 50 år. Med tiden utsätts rören för högt slitage och börjar rosta och gå sönder, men dolda under golv och mark upptäcks ofta inte fel direkt. Har du gamla gjutjärnsavlopp bör du undersöka dem för att få en uppfattning om skick och eventuellt renoveringsbehov innan problemen hunnit växa sig stora.

Så tar du reda på materialet i dina avloppsrör

Nedan följer några knep för att kontrollera vad just dina rör är tillverkade av – men är du minsta osäker, hör av dig till oss så hjälper vi dig gärna!

  1. Golvbrunnen i badrum eller källare. Lyft på silen och undersök insidan – plast eller gjutjärn?
  2. Under handfat eller diskho. Anslutningen där röret går in i golv eller vägg skvallrar om vilket material hela rörsystemet är gjort av.
  3. Synliga avloppsstammar. Avloppsrör är till störst del inbyggda i väggar och golv men kan vara exponerade i dolda utrymmen, till exempel förråd.
  4. Spolbrunnar på tomten. Äldre rör utanför huset brukar vara av betong. När det är betongrör på tomten är det förmodligen gjutjärn inuti huset – detta tyder på gamla rör och du kan alltså behöva genomföra en avloppsinspektion.

Har du gamla gjutjärnsrör filmar vi dem kostnadsfritt och ger dig besked om skicket. Visar det sig att rören behöver renoveras erbjuder vi relining med strumpmetoden, där vi installerar nya, bärande rör inuti de gamla. De nya rören av epoxiplast från återvunna PET-flaskor har en beräknad hållbarhet på 50 år.

Just nu! Boka en gratis rörinspektion