fbpx

Stambyte i villa, alternativ och kostnader

Stambyte i villa, alternativ och kostnader

Avloppsrör har en hållbarhet på runt 50 år, och förr eller senare är det dags att renovera. Idag finns i huvudsak fyra olika sorters avloppsrenoveringar för villor och radhus på marknaden: stambyte, relining med sprutmetoden, relining med strumpmetoden samt relining med både sprut- och strumpmetoden Hur ska man veta vilken sort man man välja? Läs vår jämförelse nedan!

Stambyte

Det traditionella sättet att renovera avlopp. Vid stambyte tas de gamla rören bort och ersätts helt med nya. Ett stambyte är ett stort ingrepp i huset och man behöver riva upp golv och väggar för att komma åt rören. Tätskikt i våtutrymmen förstörs i samband med detta, och du behöver därför göra om badrumsinredningen och delvis köket. Om väggar och golv i vilket fall som helst ska rivas, till exempel om du tänker renovera badrummet i samma veva, kan stambyte vara ett vettigt alternativ.

Stambyte är det dyraste, mest tidskrävande alternativet, har störst miljöpåverkan, men resultatet är ett nytt och hållbart avloppssystem.

Hur går ett stambyte till?

Ett stambyte är en omfattande process och börjar med planering innan man börjar med rivning av bland annat gipsväggar och kakel i badrum samt kök. Under denna period kommer du inte ha el eller vatten i huset så det kan vara bra att ordna ett annat boende under processen. Efter all rivning måste hantverkarna göra en håltagning för att komma åt stammarna som kan ibland vara gömda. Beroende på hur många stammar som har slitits kan stora delar av husets väggar runt köket och badrum vara väggar som måste bilas upp.

Stammarna (rören) i villan byts ut med nya rör och man kan påbörja med uppregling av nya väggar, ny el och golvvärme. Efter att spackel och tätskikt gjorts på de nya väggar och golv kan man placera ny kakel och klinker för att återställa köket och badrum så dom åter kan användas. När stamrenoveringen är klar så har man en stor sak kvar att göra, det är städningen. Det är oftast en väldigt krävande jobb att städa bort allt slipdamm mm som letat sig in i varenda vrå.

Hur lång tid tar ett stambyte?

Det är svårt att säga hur lång tid det tar att genomföra ett stambyte men du kan räkna med att det tar minst ett par veckor till i vissa fall några månader. Ska du utföra ett stambyte måste du därför räkna med det i din planering.

Vad kostar ett stambyte?

Kostnaden för ett stambyte kan variera en del beroende på storleken på huset det gäller samt antalet badrum. Däremot kan du räkna med en kostnad på 300 000 – 600 000 kr. Det är dubbelt så mycket som relining kostar.

Relining – En innovativ metod som sparar både tid, pengar och framförallt miljön

Som villaägare är det viktigt att se över vilka investeringar man gör i sin villa för att inte spendera allt för mycket pengar. Relining med strumpmetoden är en alternativ till stambyte som allt fler villaägare väljer före stambyte. Relining är en avloppsrenoveringsmetod där man inte behöver riva bort de befintliga stammarna. Istället får man ett nytt, bärande rör i den gamla ledningen. Metoden är lika hållbar som om rören hade bytts ut i sin helhet. Produkten är P-märkt och ska hålla åtminstone 50 år.

Eftersom man inte behöver riva upp badrum, kök och väggar för att byta ut stammarna minskar man kostnaden för dig med minst hälften. Processen att utföra en avloppsrenovering med relining är dessutom mycket kortare och omfattar inte alls så mycket ingrepp på huset vilket innebär att du kan bo kvar i villan under renovering. Från start till slut tar en relining endast 4 dagar!

När är ett stambyte i villa en bra metod för avloppsrenovering?

Ett stambyte innebär ett stort ingrepp på hela huset och därför kan det vara bra att utföra en sådan renovering om du går i tankarna av att renovera badrum och kök. Det kan vara bra att utföra dessa renoveringar samtidigt eftersom man ändå måste bila upp golvet.

Sammanfattning

En avloppsrenovering i villa är oundvikligt, och när det är dags kan ett stambyte vara ett alternativ. Som villaägare är det viktigt att se över vilka investeringar du planerar att göra i villan innan du väljer stambyte för din avloppsrenovering, annars är relining ett mycket kostnadseffektivt sätt att renovera avloppsrören på. Är din villa byggd innan 1970 råder vi dig att boka en rörinspektion för att se över läget innan din villa plötsligt får vattenskador. Hos oss kan du boka en kostnadsfri rörinspektion utan bindning.

Just nu! Boka en gratis rörinspektion