fbpx

Relining med sprutmetoden håller inte

Relining med sprutmetoden håller inte

Relining med sprutmetod kan låta som en attraktiv lösning för att förbättra husets avloppssystem, eftersom metoden har en låg prislapp och går snabb.

Hur går relining till med sprutmetoden

Precis som vid all relining rensas gjutjärnsrören först från gamla avlagringar, fett, rötter mm som finns i avloppet. Så man får rena fina rör att jobba med. Viktigt vid sprutmetoden är att det inte finns några hål i röret för då kan man inte göra sprutmetoden.

Efter detta är kontrollerat så sprutar man i en plastbeläggning på insidan av rören som lägger sig på gjutjärnsrörets yta och bildar en hinna på insida av röret.

Relining med sprutmetoden av avloppet håller ibland endast i några år

Bilden ovan har tagits med avloppskamera i ett avloppssystemet i en villa. Bilden visar tydligt hur ytan har gått sönder på flera ställen. Detta är inte på något sätt ett exceptionellt fall. Vi filmar konstant avlopp som är relinade med sprutmetoden, som tragiskt nog återfinns i extremt dåligt skick efter väldigt kort tid.

Det dåliga tillståndet i tidigare relinade avlopp med sprutmetoden kommer ofta som en överraskning för villaägaren. Det är lätt att föreställa sig att när avloppet har relinats med sprutmetoden borde allt vara i sin ordning men i själva verket håller den relinade ytbehandlingen med sprutmetoden ibland endast några år.

Det är inte heller självbärande så om gjutjärnet går sönder så hjälper det inte att man har sprutat insidan. Därefter måste avloppssystemet bytas ut helt, eftersom avloppsrör i dåligt skick kan leda till vattenskador och hälsorisker.

Det lönar sig att kontrollera tillståndet på ett avloppssystem som är relinat med sprutmetoden ofta. När det går sönder är enda lösningen att åtgärda det hela att göra ett traditionellt stambyte. Ett rör som är relinat med sprutmetoden går ej att relina med strumpmetoden.

Relining med Sprutmetoden, lågt pris men en dyr investering

Många villa- och radhusägare har valt just sprutmetoden för att priset upplevs lågt i förhållande till andra avloppsrenoverings metoder. Tyvärr är detta en extremt kortsiktig lösning men vissa lockas tyvärr av det låga priset som sprutmetoden har. Egentligen är sprutmetoden dyrare med tanke på vad den kostar/år som den håller.

Relining med sprutmetoden av avloppssystem är i emellertid mycket billigt när man ser till livslängd på minst 50 år som VVStryggs testade strumpa för relining i villor ska hålla till skillnad mot ca 10 år för sprutmetoden (vad som uppges, finns inga tester på detta)

Avrådan från försäkringsbolagen

Många försäkringsbolag avråder även från detta metod vilket SVT även tagit upp i denna artikel. Man har dock missat att nämna vilken metod som använts vilket är sprutmetoden.

Övrigt

Om du vill läsa mera om dom olika metoder som finns på att renovera avloppssystem kan du gör det här.

Just nu! Boka en gratis rörinspektion