Warning: Constant DISALLOW_FILE_EDIT already defined in /var/www/vhosts/vvstrygg.se/httpdocs/wp-content/themes/vvstrygg/inc/theme-support.php on line 22
Guide - Så löser du stopp i avloppet - VVStrygg

Guide – Så löser du stopp i avloppet

Guide – Så löser du stopp i avloppet

Plötsligt står man där med stopp i avloppet och paniken kommer smygandes. Hur löser man stopp i avloppet? Kan man göra något själv eller behöver man anlita en rörmokare direkt? Att få stopp i avloppet är aldrig roligt och det kan hända på olika ställen i din bostad. Såsom i diskhon/handfatet, toaletten eller duschen. Det kan även hända att man får stopp i avloppet längre ner. Så hur ska man gå tillväga? Det kommer vi förklara i denna guide!

Vi kommer gå igenom de vanliga orsakerna till stopp i avloppet samt hur du själv i första hand kan lösa proppen. Propplösare med starka kemikalier är inget att rekommendera. De är både skadliga för dina avloppsrör och dig själv. Istället har vi miljövänliga tips som kan hjälpa dig blir av med stoppet, vare sig det i stopp i toaletten eller i diskhon. Vi går även igenom skillnaden mellan avloppsbrunnar och hur man bör tänka om man har återkommande problem med stopp i avloppet. Nedan finner du snabblänkar till de olika styckena som vi kommer täcka i denna guide.

Stopp i avloppet toalett

Paniken man känner när vattnet i toaletten bara stiger och man tror att att det ska svämma över! Stopp i avloppet i toaletten är aldrig kul! Men oroa dig inte, det går att lösa!

Orsaken till stopp i avloppet toalett kan vara många. Det är viktigt att man håller koll så inte fel saker hamnar i toaletten. Tops, tamponger, pappershanddukar och bindor kan snabbt orsaka stopp i toaletten. Har man barn kan det även hända att helt fel saker hamnar i toaletten som inte ska vara där. Saker som rörmokare har hittat i toaletten efter ett barn har varit i farten är många!

Så vad ska man göra om man har fått stopp i toaletten? Det första du kan starta med är att spola flera gånger med jämna mellanrum. Detta leder till ökat tryck i toaletten som gör att stoppet kan lossna. Vattnet i toaletten kommer stiga efter första spolningen så det du måste göra är att vänta en stund tills det har sjunkit ner innan du spolar igen. Funkar inte detta har vi fler tips till dig för att lösa stoppet i avloppet i toaletten. Läs mer här om 10 sätt att bli av med stopp i toaletten.

Stopp i avloppet dusch

Med tiden kan det hända att man får stopp i avloppet i duschen. Detta händer de flesta, speciellt om man har långt hår. För att förhindra att det blir stopp i duschen är det viktigt att man kontinuerligt rengör golvbrunnen i duschen eller badkaret.

Golvbrunnen i duschen brukar man kunna se med blotta ögat. Alternativt är den gömd under ett badkar, duschkabin eller värmepump. Det finns två varianter av golvbrunnar. Antingen kan man ha en nyare golvbrunn med en separat sil eller en golvbrunn utan sil som de mer gammaldags golvbrunnarna brukar ha. Rengöringen av golvbrunnen i duschen rekommenderas att göras varannan månad beroende på hur ofta man använder duschen eller badkaret.

För att rengöra golvbrunnen om man har fått stopp i avloppet i duschen kan se ut på två olika sätt. Det beror på om du har en ny eller äldre golvbrunn. Du kan läsa mer om de olika alternativen i stopp i avloppet dusch.

Stopp i avloppet kök

Har du fått problem med stopp i avloppet i köket? Vatten som står stilla eller rinner långsamt i diskhon är aldrig kul! Tyvärr händer det lätt då både matrester och fett ofta kommer ner i avloppshålet. Anledningen till stopp i diskhon kan vara många, men den främsta boven är matfett. När matfettet kommer ner i avloppsröret så stelnar de då det är kallare längre ner i röret. Vilket skapar beläggningar som gör att rörets diameter minskas och det blir då lättare stopp.

En annan anledning som kan göra att du har problem med stopp i avloppet i köket kan var gjutjärnsrör. Gamla gjutjärnsrör innehåller en hög andel kol vilket tillsammans med rost bildar beläggningar på insidan av avloppsröret. Detta göra också att rörets diameter minskas vilket kan leda till att matrester och fett fastnar i röret. Det är därför ytterst viktigt att man emellanåt gör rörinspektion om man har äldre gjutjärnsrör.

Så hur blir man bukt med problemet och stopp i diskhon? Det första man kan göra är att rensa i vattenlåset. Börja med att ta på dig ett par plasthandskar. På moderna vattenlås brukar det finnas ett lock som man kan skruva bort under vattenlåset. Ställ sedan en hink under vattenlåset innan du skruvar bort locket. Rensa det som finns i vattenlåset och sedan skruva tillbaka det. Ha kvar hinken under och spola i kranen för att se att det sitter tätt och inte läcker. Är du osäker har vi fler tips i vår blogg.

Du kan läsa mer om tipsen här “Stopp i avloppet kök”.

Stopp i avloppet längre ner

Att lokalisera vart stoppet i avloppet sitter är inte alltid så lätt. Om man har stopp i avloppet längre ner kan man behöva ta in professionell hjälp. Men innan man gör det finns det vissa metoder man kan testa själv för att försöka lösa problemet.

Har man gamla rör in sin bostad är chansen större att det blir stopp. I gamla rör är det nämligen vanligt med ojämna rörskarvar som kan leda till att saker kilar sig fast. Vid gamla avloppsrör är det alltid bäst att boka in en rörinspektion så man kan försäkra sig om att det inte finns ytterligare problem och att rören är i gott skick.

När man har fastställt att det är stopp i avloppet kan man som sagt testa med olika metoder själv hemma innan man kallar in en rörmokare. Det första man kan kontrollera är om det finns något i vattenlåset under handfatet eller diskhon som orkar stoppet. Därefter kan man testa med diskmedel och spola hett vatten. Detta kan lösa upp eventuellt matfett som satt sig som beläggningar på insidan av rören.

Vidare har vi fler metoder som vi nämner i vår blogg “Stopp i avloppet längre ner” där får du fler tips på metoder och hur man ska gå tillväga om man har fått stopp längre ner i avloppet.

Stopp i avloppet bikarbonat

Bikarbonat och ättika är ett gammalt husmorstips som man kan använda sig av om man har stopp i avloppet. En stor fördel med bikarbonat och ättika är att det är ingredienser som man ofta har hemma i skafferiet. Det är också ett väldigt miljövänligt alternativ om man jämför med de propplösare som går att köpa i matbutiken. De innehåller ofta väldigt tunga kemikalier som kan orsaka mer skada än nytt. De kan också vara väldigt farliga för oss människor då de kan innehålla frätande ämnen som kan orsaka sådan skada att man måste åka in till sjukhuset.

Men det finns också avloppsrör där man inte borde använda sig av det välkända husmorstipset. Om man har gjutjärnsrör i sin villa bör man inte använda det gamla husmorstipset. Det är nämligen så att blandning skapar en kemisk reaktion i röret som leder till beläggningarna i röret lossnar.

Men under dessa beläggningar kan det finnas hål i röret vilket kan leda till läckage. Så har du gjutjärnsrör i din villa rekommenderar vi inte att du använder dig av bikarbonat och ättika. Utan det är främst i avloppsrör av plast som metoden borde användas.

Har man inte ättika hemma kan man även använda sig av vinäger. Läs mer om hur du ska gå tillväga i vår blogg “Stopp i avloppet bikarbonat”.

Avloppsbrunn

Avloppsbrunn brukar blandas ihop med golvbrunn. Skillnaden mellan en avloppsbrunn och en golvbrunn är att en avloppsbrunn befinner sig ute på tomten. Golvbrunnar å andra sidan finns inne i huset och innehåller även ett vattenlås som förhindrar att ohyror, dålig lukt och sjukdomar från avloppet kan passera.

Golvbrunnar finner du i duschrum, toaletter, tvättstuga, kök och pannrum. Det kan hända att man får stopp i avloppet då avloppsrör och golvbrunnar är känsliga för vad man spolar ner. Tänk på att du aldrig ska spola ner något annat än papper eller avföring i toaletten. Försök även se till att du har en sil eller liknande som fångar upp matrester i diskhon annars kan det lätt bli stopp. Om det blir stopp i golvbrunnen kan du behöva rensa där.

Du kan läsa mer om hur du rensar vattenlåset i handfatet/diskhon eller golvbrunnen på toaletten i vår blogg “Avloppsbrunnar – hur fungerar de?”.

Rörinspektion/Röranalys

Återkommande problem med stopp i avloppet kan tyda på att det finns skador på stammen. Om du gång på gång har problem med stopp i avloppet rekommenderar vi att du tar hjälp av en rörmokare som inspekterar avloppsrören. Det man kan göra är att spola ledningarna. Dock kommer detta inte tala om skicket på avloppsrören. Därför kan det vara bäst om man bokar in en rörinspektion med kamera där man ser över alla avloppsrör. Om du har en villa med avloppsrör i gjutjärn kan detta vara mycket aktuellt.

Liggande avloppsrör i gjutjärn har en livslängd på ca 30, efter detta blir de väldigt sköra så då måste man vara extra försiktig. Det är då bättre att kalla in en firma som får inspektera vad orsaken till de återkommande stoppen är. Andra indikationer på att man kan behöva boka en rörinspektion är kluckande ljud från ledningarna eller illaluktande dofter från avloppet.

Just nu erbjuder vi dig som har en villa med gjutjärnsrör KOSTNADSFRI rörinspektion. Helt utan bindningstid! Boka din kostnadsfria rörinspektion idag!

Sammanfattning

Vi hoppas att dessa tips för att fixa stopp i avloppet har varit hjälpsamma. Vi känner alla till oron man känner när vattnet inte vill sjunka som det ska. Många av dessa tips kan man enkelt göra helt själv. Men om de inte fixar stoppet eller du har återkommande stopp i avloppet rekommenderar vi att du tar kontakt med en VVS firma som kommer ut och tittar på dina avloppsrör. En rörinspektion eller spolning med kamera är de bästa alternativen då du får se skicket på dina avloppsrör. Endast spolning kommer inte berätta om det finns några skador eller läckage i rören.

Har du en vill med gjutjärnsrör och återkommande problem med stopp i avloppet kan relining vara ett bra alternativ för dig. Just nu får du kostnadsfri rörinspektion helt utan bindningstid. Du behöver inte ens lämna huset. Vi kommer dit och gör inspektionen snabbt och enkelt. Hör av dig till oss här nedan så kan vi berätta mer!

Just nu! Boka en gratis rörinspektion