Detta ska du kontrollera innan du köper en villa
När du ska köpa hus är det mycket som du behöver tänka på för att göra en bra affär. I denna artikel ska vi hjälpa dig minska misstagen som man kan göra vid ett köp och vägleda dig till livets bästa affär.
- Ansök om ett lånelöfte
- Vanliga kostnader vid köp av ett hus
- Objektsbeskrivning
- Gör en egen besiktning
- Renoveringskostnader och underhållsbudget
- Dolda fel
- Sammanfattning
Ansök om ett lånelöfte
Börja med att kontakta din bank eller ett bolåneinstitut tidigt i processen för att ansöka om ett lånelöfte, så du vet att du redan från början vet vad du har råd med. Det är också bra att ha det klart ifall ni hittar er drömbostad på kort tid och vill påbörja budgivningen. Du får låna till 85 procent av bostadens värde. Resterande pengar som kallas för en kontantinsats vilket du behöver kunna betala själv. Det kostar inget att ansöka om ett lånelöfte och det är inte heller bindande. Ditt lånelöfte gäller därefter i 6 månader om du ansöker hos swedbank, nordea eller handelsbanken, hos SEB banken gäller lånelöftet i 3 månader däremot. Därefter går det att förnya via genom att kontakta din bank.
Något som också är bra att tänka på förutom pengar till att köpa en bostad, är pengar till kontinuerliga månadsavgifter som räntor, amorteringar och andra räkningar som vatten och el.
Vanliga kostnader vid köp av ett hus
Fastighetsavgift
När du äger en fastighet ska du betala en kommunal fastighetsavgift. Den kommunala fastighetsavgiften för småhus ligger på 0,75 procent av taxeringsvärdet, men med ett takbelopp som justeras varje år, under 2020 låg taket på 8 349 kronor. Som pensionär betalar du som högst 4 procent av din inkomst i fastighetsavgift. För nybyggda hus som byggts 2012 eller senare slipper du betala en fastighetsavgift under de första 15 åren.
Försäkring
När du äger ett hus behöver du förutom hemförsäkring också en villaförsäkring som täcker huset och tomten. Du kan teckna en villahemförsäkring som är en kombination av hemförsäkring och villaförsäkring. Men du kan även välja att teckna dessa två separat.
Lagfart
När du ska köpa hus måste du även betala en avgift för lagfart, vilket är ett bevis på att det är du som står som ägare för fastigheten. Avgiften kallas för stämpelskatt och är 1,5 procent av köpeskillingen (bostadens pris) eller taxeringsvärdet. Skatten beräknas på det med högst belopp av de två.
Pantbrev
Om du tar ett lån för att köpa hus lånar du med huset som säkerhet och behöver då ett pantbrev som täcker hela ditt lån och fungerar som bevis. Med ett pantbrev kan banken kräva att du säljer ditt hus om du inte kan betala ditt lån. Ibland finns det pantbrev kvar på huset från en tidigare ägare, men har du ett högre lån än beloppet på det pantbrevet behöver du komplettera med ett till.
Objektbeskrivning
På visningen får du en objektsbeskrivning av mäklaren med all information om fastigheten; hur huset är byggt, uppvärmningssystem, driftskostnader och vad som ingår. Uppgifter om pantbrev och servitut ska finnas med här.
Här är det viktigt att veta allt kanske inte står med i objektbeskrivningen. Även om säljaren har en viss upplysningsskyldighet och bör redovisa husets alla fel och brister så står kanske inte allt med i objektsbeskrivningen. Därför bör du som köpare göra en egen undersökning och ställa många frågor för att få en förståelse om husets skick.
Fastighetsmäklarinspektionen skriver att “Den som köper en bostad är ansvarig för att undersöka den mycket noga. Köparen har en så kallad undersökningsplikt. Köparen kan inte få ersättning av säljaren i efterhand för fel som har missats och som borde ha upptäckts vid en noggrann undersökning.”
Gör en egen besiktning
Ofta har säljaren gjort en besiktning som du kan be om att få ta del av, men det är alltid bäst att även själv beställa en besiktning. Att köpa ett hus är förmodligen ditt största affär och det är värt att göra en egen besiktning eftersom det ger dig en trygghet samt kan spara dig flera tusentals kronor i renoveringar. Det är även viktigt att du som köpare är med under besiktningen för att kunna ställa frågor, lära dig om ditt framtida hus samt ta del av besiktningen på plats.
Vi erbjuder bland annat gratis rörinspektion i villor och radhus byggda på 60-talet eller tidigare.
Renoveringskostnader och underhållsbudget
En villa kostar pengar att underhålla och det är därför viktigt att räkna med en sparande som man gör varje månad till kommande renoveringar. När du köper en villa är det viktigt att ta reda på skicket samt åldern på allt från taket, fasaden till avloppssystemet. I äldre villor från 60-talet eller tidigare kan du räkna med att avloppssystemet har haft sina bästa år och behöver snart renoveras. Ett nytt tak kan kosta dig flera hundra tusen kronor så det är väsentligt att räkna med sådana kostnader och möjligtvis kan du använda det när du förhandlar med mäklaren om det givna priset på villan.
När du sedan har köpt din nya villa hjälper vi dig skapa en underhållsplan i denna artikel. 3 enkla steg att göra en underhållsplan.
Dolda fel
Det är inte helt lätt att definiera begreppet dolda fel, men det rör sig om fel som varken säljaren eller köparen kände till och som köparen vid en noggrann undersökning inte har kunnat upptäcka, eller borde ha räknat med om man ser till husets ålder, pris och skick.
Det betyder att du tex inte kan förvänta dig att dräneringen och avloppet ska vara felfria i en hundra år gammal fastighet. Är huset gammalt, slitet eller har du köpt det relativt billigt är det svårt att få ersättning för dolda fel från säljaren. Därför rekommenderar vi att du bokar en kostnadsfri rörinspektion.
Sammanfattning
Att köpa hus är oftast livets största affär och genom att vara beredd på vilka kostnader det rör sig om och vara säker på skicket av villan kan det även bli livets bästa affär. Beställ en egen besiktning och gå igenom varje del av villan som är synligt för blotta ögat samt osynligt som till exempel avloppssystemet. Lycka till!