fbpx

3 enkla steg att göra en underhållsplan

3 enkla steg att göra en underhållsplan

Du kommer att råka ut för stora kostnader under åren som du äger ett hus. Du kan hålla bostaden i ett gott skick genom att planera och spara pengar på ett korrekt sätt. En lämplig budget för underhåll kan vara ca 2.000kr-3000kr varje månad för framtida renoveringar om man äger en villa eller ett radhus.

Öppna ett räntekonto och bygg upp en buffert varje månad som senare kan användas till renovering och inköp av vitvaror. Se det som en bonus ifall du satt in för mycket pengar på ditt renoveringskonto. Viktigt att man ser till att pengarna automatiskt dras från kontot den 25e och sedan betalar man räkningarna.

Starta en underhållsfond

I en bostadsrätt är det föreningen som står för det ytter underhållet. Via den månadsavgift som betalas till föreningen sätts en del av pengarna av för att täcka upp för kostnader som uppkommer under åren. I en villa eller radhus finns det dock inga regler för ett sådant sparande, du får helt enkel planera detta själv. Du kan få stora problem ifall du inte avsätter pengar varje månad till en underhållsfond.

Tänk dig att du en dag märker att taket börjat läcka in och du tar hem en hantverkare. Hantverkaren räknar på jobbet och lämnar en offert.

Priset för att byta tak landar på 250.000 kr. Vad gör du då om du saknar sparkapital?

Nu ska vi istället titta på hur du kan förhindra ovanstående scenario med hjälp av en underhållsplan.

Steg 1 – Besiktiga din villa

Detta steg lämpar sig mer till dom som har en villa eller radhus som är över 30 år. Att lyckas utföra en korrekt besiktning är komplicerad och bör utföras av en besiktningsman. Vid en besiktning (glöm inte el stammar och avlopp) kommer du få reda på villans skick och vad som behövs åtgärdas omgående samt vad som behöver göras längre fram i tiden. Ni kommer också få en prioriteringslista på vilka delar som bör utföras först. Priset på en besiktning ligger på runt 10 000 kr. Detta är ett pris som kan tyckas vara högt men den information du får ut av det kommer hjälpa dig en lång tid framöver.

Med rätt kontakter så kan du såklart finna billigare alternativ. Vi erbjuder till exempel gratis rörinspektion på villor och radhus som är byggda på 60-talet eller tidigare så man kan få reda på skicket av sitt avloppssystem samt vad kostnaden att åtgärda skulle vara.

Du bokar en rörinspektion enkel här

Steg 2 – Prioritera rätt

Starta inte upp en renovering av köket ifall till exempel avloppet behöver renoveras. Ibland när man kommer hem till folk så undrar man ifall dom tänkt till över huvud taget. Det är inte ovanligt att folk bygger ett nytt lyxigt kök (trots att det gamla kanske bara var endast 5 år) samtidigt som avloppet är i så dåligt skick att det knapp håller ihop och blir stopp hela tiden. Skapa dig en lista på de saker som är viktigast att renovera först. Viktiga delar som avlopp, tak, el, fönster, fasad, dränering måste prioriteras före det där designköket som du drömmer om.

Steg 3 – Underhållsplan – renoveringar och löpande underhåll.

I detta steg ska du planera dina kommande renoveringar. Vi tycker man kan lägga upp en underhållsplan som sträcker sig minst 20 år framåt när det kommer till stora renoveringar.

Vi tar stambyte som exempel som kostar ca 400 000 kr.

Du måste i detta fall lägga undan 1700 kr per månad för att kunna finansiera stambyte ifall du sparar i 20 år.

Du ska också i underhållsplanen beräkna på vilka delar av renoveringen du själv kan utföra, om det finns billigare alternativ än tex ett stambyte, samt vilka delar som du måste anlita en hantverkare för att fixa. Att själv utföra stora delar av renoveringarna kommer att upplevas att du spara dig pengar men dina timmar är inte gratis, ta även med detta när du budgeterar. När man tar in en hantverkare har man också rätt till att utnyttja rot. Gör man bra planering så får man maximal nytta av sin rot varje år. Det kan hända saker framåt som gör att du inte kan avsätta tid till renoveringar. Oväntade händelser kan uppstå såsom partner, barn, utbrändhet eller att du kanske råkar ut för en skada. Att spara lite extra skadar inte och kommer trygga din framtid samt göra att du garanterat sover bättre om nätterna för du slipper oroa dig.

Exempel på en underhållsplan (renoveringar)

En underhållsplan kan se ut på olika sätt. Det viktiga är att man planerar och sätter upp ett månadssparande som kan bekosta framtida renoveringar. Ett tips är att ringa till olika hantverkare och be om offerter eller använda sig av olika tjänster som idag finns, tex Brabyggare

*Att relina avloppet kan vara ett mera prisvärt, miljövänligare och mindre störande alternativ till stambyte

Löpande underhåll, ett sätt att slippa dyra renoveringar

Viktigt är också att man har med löpande underhåll i sin underhållsplan det kan göra att sakerna håller längre och man behöver inte göra en renovering lika ofta. Om man till exempel spolar sina avloppsrör med jämna mellanrum (även plaströr) så kommer dom att hålla ännu längre. Att rengöra taket från mossa gör att takpannorna håller längre, att måla fasaden med jämna mellanrum gör att man slipper byta fasadbrädor, ja listan på löpande underhåll som man bör göra med jämna mellanrum går att göras lång men bör också planeras in.

Sammanfattning

Tänk igenom om hur du/ni ska göra er underhållsplan och avsätta pengar till den efter ert hus eller blivande husförutsättningar. Viktigt att ha en plan som man slipper obehagliga överraskningar och måste ta in och fixa saker akut brukar i dom flesta fall bli dyrare.

I de flesta fall har man en begränsad budget att avsätta på renoveringar av sitt hus eller radhus. Med en underhållsplan kommer du kunna ha kontroll på vad som behöver göras och vad det eventuellt kan kosta.

Just nu! Boka en gratis rörinspektion